Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Barbarizmus szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. február 20., 13:42-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

barbarizmus (főnév)

Barbár.jpg

1. Kulturálatlan hozzáállás, amely olyan csoportra vagy közösségre (társadalomra) jellemző, amelyből hiányzik a kezelendő problémák és feladatok észszerű megoldásához szükséges kellő szellemi bölcsesség és technológia, így a közösséget érintő (megoldásnak tűnő) intézkedéseket erőszakkal kényszerítik ki, és így az igazságtalanság, méltánytalanság és kegyetlenkedés, illetve bűnözés mindennapos dologgá válik.

A társadalomban meglévő barbarizmust elleplezheti a meglévő csillogó, magas szintű technikai civilizáció. Az etnikai, vallási és politikai kisebbségek szabadságjogai kezelésének módja rögtön rávilágíthat a meglévő rejtett barbarizmusra.


2. Nyelvészet: Nyelvi idegenszerűség. Az adott nyelv szókincsének, kifejezéseinek más, idegen nyelvi hatást tükröző használata vagy idegenszerű szófűzése.

Az anglicizmus és germanizmus mind tükrözi az anyanyelvünket ért barbarizmust. Az idegen szavak használatának burjánzása tovább növeli a meglévő barbarizmust. Egy jó szótár felveszi a harcot a nyelvi barbarizmussal szemben.


Eredet [barbarizmus < barbár + -izmus (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)