Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Alázat szó jelentése

alázat (főnév)

Pray.jpg

1. A saját érdemek lebecsülése, és eközben más személy érdemeinek túlértékelése; saját tetteiért elismerést, kitüntetést nem igénylő önleértékelés.

A bűnös teljes alázattal imádkozik. Ha kellő alázatot mutatsz a főnök felé, talán megengedi, hogy beülj az autójába.


2. Erős szerénység; feltűnésmentes, visszafogott és óvatos viselkedés.

A takarítónő nagy alázattal kopog be az igazgató ajtaján. A kutató mély alázattal nyitja ki a több száz éves könyvet a múzeumban.


3. Saját akaratának függővé tétele másokétól; engedelmes magatartás, viselkedés, amely elismeri saját függőségét, alárendeltségét, másnak az uralmát.

A talpnyaló munkatárs szolgai alázattal tartja be a főnök minden kérését. Az egyszerű földműves jobbágyi alázattal köszön urának.


Eredet [alázat < aláz + -at (főnévképző)]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Alázattal jelentem – (nagyfokú tisztelettel közlöm).


Keresztényi alázat – (Vallási: az ember bűnre hajlamos természetéből következő, illetve Isten nagyságának és szentségének tudatából származó érzés a keresztény vallás felfogása szerint).


Lezárva 7K: 2014. február 26., 14:52
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)