Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Élmény szó jelentése

élmény (főnév)

1. Személyessé vált tapasztalat; lelkileg is átélt esemény, történés, amely mélyebb hatást tesz rá.

Az kamaszlány első színházi élménye a Rómeó és Júlia megtekintése volt. A házastárs elvesztése tragikus élmény maradt az özvegyben.


2. Lelki folyamat, amellyel a személy bizonyos jelentősebb eseményeket, történéseket a saját maradandó lelki tartalmává alakít.

A költő legszebb versei első szerelmének élményéből fakadtak. Az író gyermekkori élményit is beleírta új könyvébe.


3. Nagyon kellemes esemény, amit jó átélni.

– Igazi élmény volt veled beszélgetni – búcsúzott barátjától a férfi. A születésnapi köszöntés az ünnepeltnek egy élmény, mert érezheti a vele élők szeretetét.


4. Lélektan: Tudatossá vált esemény, szemléletes tapasztalás, amely az elme közvetlen gondolkodását és ítéletalkotását segíti.

A férfi az őt ért különös élmény hatására úgy érezte, hogy meg kell változtatni az életét. A súlyos betegségből való felgyógyulást a halálközeli élmény nagyban segítette.


Eredet [élmény < él + -mény (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)