Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Viasz szó jelentése

viasz (főnév)

Méhviasz.jpg

1. Faggyúszerű anyag; természetes, melegen jól formálható, vízlepergető anyag, amely könnyen ég. A viasz zsíros fényű és tapintású, víztaszító hatású, szerves eredetű anyag.

A falapra felvitt viaszba vonalakat lehet karcolni. Képek sokszorosításánál ki lehet használni a viasz víztaszító hatását. A katona viasszal keni be a csizmáját.


2. Méhsejtek anyaga; természetes sárgás-barnás anyag, amelyet a méhek saját váladékukkal állítanak elő, amikor a lépet építik.

A viaszt gyertyakészítésre is használják, az ilyen gyertya nem csöpög és szemmel alig látható füsttel ég. A viaszt ma kozmetikai készítményekben is felhasználják.


3. Kémia: Víztaszító hatású anyag, amely sárgás-barnás, különféle anyagok felhasználásával készülő, ipari célokra alkalmas keverék.

Az asszony viasszal keni be a padlót, hogy szép fényes legyen a felülete. Az asztalos viasszal kezeli a kész kerti bútort, hogy ellenálljon az esőnek.


Eredet [viasz < ómagyar: viaszk (viasz) < germán: weax (viasz) < szanszkrit: payas (képlékeny, folyós)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 44 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)