Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Forradalom szó jelentése

(Szocialista forradalom szócikkből átirányítva)

forradalom (főnév)

Forradalom.jpg

1. A köznép jogos önvédelme; egy elnyomó, zsarnoki vezetés megszüntetése, és a korábban rájuk bízott hatalom, irányítás visszavétele. Tömeges, erőszakos tiltakozás egy tisztességtelen uralkodó csoport ártalmas, káros rendelkezései ellen.

A gonosz uralkodót félresöpri a forradalom. A forradalom sokkal erősebb, mint az ellene kivezényelt hadsereg, mert a magyarok többségének egyetértése adja az erejét.


2. Fegyveres hatalomátvétel, amelynek során a politikai-gazdasági hatalomból kiszorított társadalmi csoportok vagy osztályok megszerzik az irányítást.

Az 1956-os forradalmat leverhették, de a szabadság eszméje ma is él. Márciusban az 1848-as forradalomra emlékezünk. A képen az őszirózsás forradalom (1918 október vége) idején készült fényképfelvétel látható.


2. Átvitt értelemben: Teljes változás, egy területen, tudományban végbemenő gyökeres átalakulás, fordulat.

Az internet forradalma a múlt század kilencvenes éveinek végén kezdődött. Ma az információ korának forradalmát éljük.


Eredet [forradalom < forr + -adalom (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 250 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)