Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Utasítás szó jelentése

(Színpadi utasítás szócikkből átirányítva)

utasítás (főnév)

Order.jpg

1. Irányító rendelkezés, egy cselekvés, eljárás, magatartás módjára, egy feladat célszerű végrehajtására, elvégzésére vonatkozó (kötelező) követendő útmutatás.

Az őrmester utasítást ad a közkatonának. Az áruhoz mellékelt utasítást be kell tartani, mert különben nem érjük el a kívánt eredményt. Az utasítás betartása garantálja a jó eredményt.


2. Hivatalos: Hivatalos rendelkezés, hogy egy hatóság vagy hatósági személy meghatározott esetben mit tegyen, hogyan járjon el.

A ügyben intézkedő hivatalnoknak be kell tartania az utasítást. Az utasítás be nem tartásának súlyos következményei vannak.


3. Eligazítás; egy személy illetékes helyre vagy személyhez irányítása, küldése egy ügyben.

Az információs pulton megkapott utasítás alapján az ügyfélnek fel kell mennie az első emeletre. A hivatalos levélben leírt utasításnak megfelelően az ügyfélnek meg kell jelennie az irodában az ügyfélfogadási időben.


4. Régies: Tájékoztatás; egy ügyben adott útmutatás, egy keresett helyre mutató útbaigazítás.

A tábla utasításának megfelelően a jármű jobbra kanyarodik. A térkép utasításait követve végül a kirándulók eljutottak a kilátóhoz.


Eredet [utasítás < utasít + -ás (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 175 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)