Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Programozás szó jelentése

(Számítógép-programozás szócikkből átirányítva)

programozás (főnév)

Computer.jpg

1. Számítástechnika: Feladatsor megvalósítása egy számítógépen egy utasításokat és döntéseket leíró nyelv segítségével.

A programozás során a programozó egymás után a gépbe írja az utasításokat. A programozás eredménye egy alkalmazás, program vagy operációs rendszer. Az internetes honlap programozására ma már többféle nyelv létezik. A programozással elkészült terméket szerzői jog védi.


2. Műszaki: Szerszámgép vezérlése, gyártási feladatsorok beírása speciális utasításokat tartalmazó nyelv segítségével.

Az esztergagép programozása után a gép magas minőségben megmunkálja a munkadarabot. A gép programozásakor tulajdonképpen a szerszámgépet vezérlő speciális számítógépet programozza a szakember.


3. Elérendő célok tervezése, amikor egy személy, közösség vagy szervezet vezetője, illetve vezetősége meghatározza azokat a célokat, elérendő eredményeket, amelyeket a jövőben a személy vagy csoport el kíván érni. Ekkor a célokhoz tevékenységeket is rendelhetnek.

A vállalat vezetősége a következő év céljainak programozását végzi az értekezleten. A programozással megvalósíthatóvá teszik a célkitűzéseket.


Eredet [programozás < programoz + -ás (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)