Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Sors szó jelentése

sors (főnév)

Fate.jpg

1. Külső erő; képzelt felsőbb hatalom, amely az ember életének alakulását irányítja anélkül, hogy ő maga dönthetne erről.

A sors keze lehet a dologban, hogy épp itt, épp most találkoztunk. Az özvegy már beletörődött a sors döntésébe.


2. Külső hatások, amelyek egy személyt az életében érnek. Életkörülmények, változások, feladatok alig befolyásolható alakulása.

A szegényeknek sok szenvedés jutott sorsul. A bányásznak kemény munka a sorsa. Nem lehet az a sorsom, hogy itt senyvedjek ezen a helyen.


3. Véletlen döntés. Emberi szándék által nem befolyásolt választás több hasonló lehetőség közül.

A játékvezető egy pénzdarab feldobásával sorsot vet és eldönti, hogy ki kezdjen. A katonák gyufaszálakkal sorsot húztak, és aki a rövidebbet húzta, az ment ki a veszélyes terepre.


4. Jelentős döntés; a jövőt alapvetően meghatározó, nagyon fontos választás, amelynek még nem látjuk előre az összes későbbi elkerülhetetlen következményét.

A lány érezte, hogy épp ez a fiú lesz a sorsa. Pályaválasztáskor a te kezedben van a sorsod.


5. Saját életcél; egész életünk során folyamatosan fenntartott alapvető szándék. A döntéseink, tetteink végső célja, amelynek elérésére mindvégig törekszünk.

Arról ismerheted fel a legkönnyebben a sorsodat, hogy azon a területen mindig is sikeres voltál. Mindig elégedett és boldog vagyok, amikor a sorsom irányítja a tetteimet. Minden ember a maga sorsának kovácsa.


6. Végső állapot; egy folyamat vagy változás végeredménye vagy következménye a ciklus befejeződésekor.

Mi lett a találmány sorsa? A balesetes kocsi sorsa az lett, hogy eladtam és újat vettem.


Eredet [sors < latin: sors (sors) < fors (véletlen) < fero (hoz)]
Lásd még: szerencse, sor


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Sorsára hagy – (addig vállalt felelősségét nem folytatja; többé nem törődik vele, akár elpusztulni is enged).WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)