Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Cigány szó jelentése

(Roma szócikkből átirányítva)

cigány, roma (főnév)

Cigány1.jpg

1. Barna bőrű, sajátos kultúrájú nép. A tizenötödik század elején a Balkánon keresztül Indiából hazánkba vándorolt barna bőrű nép, eredetileg kovácsmesterséggel és zenéléssel foglalkoztak.

A cigányok mai hivatalos neve: roma, ezt az Első Roma Világkongresszuson, 1971-ben, Londonban döntötték el. A romák között ma is sok híres zenészcsalád van. A romákatat sok elnyomás érte az évszázadokon át. A cigányok sok gondja megszűnik, ha sikerre viszik „Cigányok a bűnözésmentes Magyarországért” mozgalmat. A mellékelt képen a cigányok egyik ábrázolása látható: Nyikolaj Jarosenko (1846–1898) orosz festő alkotása.


2. Átvitt értelemben: Feketés, barna bőrű ember.

A napon sütkérező ember teljesen roma lehet. Egy arabot nézhetnek cigánynak is.


3. Átvitt értelemben: Mulatós zenész, aki főleg nótákat előadó zenekar egyik tagja.

A készülő lakodalomba már megérkeztek a cigányok a hangszereikkel együtt. A cigányok felmentek a pódiumra és elkezdték hangolni a hangszereiket. A vendégek fogadására a kapuba is kiment egy roma a hegedűvel.


4. Átvitt értelemben: Ravasz ember, aki álnokul hízelgő, alkudozó, kunyoráló vagy hazudozó személy.

A folyton kölcsönöket kérő szomszédot cigánynak nevezi a lépcsőházban lakók. A félvállról beszélő gyereket cigánynak mondta a társa.


Eredet [cigány < román: tigan (cigány) < hindi: ti gange (Gangeszen túli)]
Eredet [roma < cigány: roma (emberek) < rom (ember, férfi) < szanszkrit: domba (férfi a zenészek kasztjából)]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Állhatatlan, mint a sátoros cigány – (folyton vándorol, változtatja a helyét; nyugtalan).


Cigányok lován szánt – (Népies, régies: hazudik, nem mond igazat).


Cigányul van mondva – (Régies: hazug beszéd ez).


Egy cigány, egy király – (adott szempontból nagyon különböző személyeket, szélsőségesen eltérő dolgokat rendszertelenül, esetleg szándékosan keverve).


Nem úgy verik a cigányt – (nem úgy van az, nem addig van az).


Óbégat, mint a kárvallott cigány – (lármásan siránkozik, panaszkodik).


Közmondások

Minden cigány a maga lovát dicséri – (mindenki a maga áruját, a maga munkáját, holmiját mondja a legjobbnak).


Öreg/vén cigány minden nap egy nótát felejt – (az öregedéssel együtt jár az emlékezet gyengülése).cigány, roma (melléknév)

Szanszkrit.jpg

1. Nyelv: Indiai gyökerű (nyelv). Az Indiából elvándorolt barna bőrű nép egymással közeli rokonságban álló újind nyelvváltozatait foglalja magában. A világ ilyen népcsoportjainak jelentős része beszéli anyanyelvként. Írásrendszere lehet latin és cirill betűs is, de van indiai írásváltozata is.

A cigány nyelvet ma egységesíteni akarják világszerte. A cigány nyelv legnagyobb szógyűjteménye 33 000 szóból áll. Cigány nyelvre lefordították már a Bibliát és a Koránt. A képen a cigány nyelv ősének tekinthető szanszkrit nyelv elterjedése látható Indiában. A cigány nyelvet a romák maguk hivatalosan romani nyelvnek nevezik.


2. Az Indiából elvándorolt emberekkel kapcsolatos, rájuk vonatkozó, tőlük származó.

A cigány nyelvből ma államvizsgázni is lehet. A roma kultúra Indiából ered. A roma zenészeket gyakran hívják lakodalmakba.


3. Átvitt értelemben: Ravaszul, álnokul hízelkedő, hazudozó (személy).

Ez a cigány kölyök már megint behízelegte magát a tanítónál, hogy nem ment az iskolába két napig. Az a cigány Pista csak kikönyörgött magának egy felest a kocsmában.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Cigányútra megy – (lenyelés helyett a légcsövébe jut az étel, ital).


Lezárva 7K: 2011. május 21., 13:52

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)