Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Rögeszme szó jelentése

rögeszme (főnév)

Stupid.jpg

1. Hamis elgondolás; működésképtelen, téves elképzelés vagy érzés, ami teljesen leköti a figyelmet. Az ilyen gondolat használója észszerűtlenül, kényszeresen, bármi áron ragaszkodik ehhez, az ellentmondó tények ellenére is. Ez a gondolat megakadályozza, hogy a személy megvizsgáljon, megértsen vagy alkalmazzon bármilyen más adatot, tényt, elképzelést.

Az őrült rögeszméje az volt, hogy mindenki meg akarja ölni, ezért folyton rettegett. Nem nevezhető tudósnak az, aki állandóan csak egy rögeszmét bizonygat, és nem hajlandó megvizsgálni az annak ellentmondó tényeket.


2. Átvitt értelemben: Beteges szenvedély; rabul ejtő szokás, amely teljesen leköti egy személy figyelmét és kihat az életmódjára, cselekedeteire, döntéseire.

A tizenéves fiúnak a popzene a rögeszméje. A rögeszmétől egy percre sem tud szabadulni: folyamatosan zenét hallgat fülhallgatón keresztül.


3. Átvitt értelemben: Elterjedt hóbort, divatszerűen fellépő helytelenített vagy nevetséges szokás egy közösségen belül.

A kamaszfiúknál a hosszú haj egy időben rögeszme volt. Amikor a miniszoknya először divatos lett, még azt gondolták sokan, hogy csak egy rögeszme.


Eredet [rögeszme < rög(zült) + eszme]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 10 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)