Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Pajtás szó jelentése

pajtás (főnév)

Cimbora.jpg

1. Közeli társ. Csínyben, játékban, mulatozásban résztvevő, az adott személlyel gyakran együtt levő, felszínesebb, de közvetlen, olykor szoros baráti viszonyban levő társ; cimbora.

A jó barátok már az iskolában pajtások voltak. A jókedvű pajtások együtt mulattak egész éjszaka.


2. Másnemű barát; fiú–lány kapcsolatban baráti, de nem mélyebb érzelmi, szerelmi viszonyban levő bizalmas ismerős; szórakozó társ.

A pajtások sokszor táncolnak együtt, jól érzik magukat egymással, de nem szerelmesek. A lány úgy érzi, hogy már nem csak pajtás neki a fiú, ezért másként viselkedik vele, amit a fiú nem ért.


3. Történelmi: Felső tagozatos gyermekszervezet tagja 1946–től 1990-ig, illetve az ilyen gyerek megszólítása; a szocializmus idején a 10–14 éves iskolás gyermekeket tömörítő kommunista tömegszervezet tagja Magyarországon.

A pajtásokat másként úttörőknek hívták. A pajtások vörös nyakkendőt viseltek.


4. Régies: Katonatárs; fegyveres szolgálatot együtt teljesítő másik személy; bajtárs.

A szolgálatot teljesítő rendőrök egymás pajtásai. A régi pajtások időnként összejönnek és együtt emlékeznek a régi harcokra.


Eredet [pajtás < középmagyar: pajtárs (pajtás) < pajta + társ]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 66 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)