Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ok szó jelentése

ok (főnév)

Cause0.jpg

1. Kiváltó tényező, amely az előzőtől különböző állapotot hoz létre.

A betegség megszűnésének oka a helyes gyógykezelés. A tanuló késésnek oka a késői lefekvése volt. A sikeres vizsga oka a szorgalmas tanulással megértett tananyag.


2. Következmény kiváltója. A fizikai világban végbemenő mozgás, változás, történés előidézője; előzmény, amelynek szükségszerű (vele kölcsönhatásban levő) következménye van.

Az ember keresi a kiváltó okot. Ha megvan az ok, megvan a magyarázat is.


3. Felhasznált ürügy; következmény kiváltójának tekintett előzmény, ami további káros cselekedetek magyarázatául szolgál, és annak jogosságát kívánja alátámasztani.

A második világháború európai kitörésének közvetlen oka egy rádióadó „lengyel” megtámadása volt. Csak valami okot keres arra, hogy beleköthessen. Nehéz volt valami hibát találnia, ami okot szolgáltatna arra, hogy beavatkozzon az életébe.


4. Jövőbe kihelyezett szándék; egy jövőbeli időpontra szóló elhatározás, amely hatást vált ki.

A mai munkámnak az az oka, hogy egy év múlva szeretnék egy jól használható magyar szótárral rendelkezni. Az épelméjűség: az ok pontos kijelölése.


Eredet [ok < ómagyar: ok < ősmagyar: uk (eredet, ok) < ukha (okos, ért) < dravida: aqqa (tud, ért)]
Hasonló szavak más nyelvekben: < török: aga (úr, mester, okozó, tudó); etruszk: huku (okos, ható); dravida: ukkam (erő, hatalom, lelki nagyság) < akhka (tudás)


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

A biztonság okáért – (Régies: a veszély, tévedés lehetőségének elkerülésére).


Alapos ok – (nyomós, fontos, előidéző tényező).


Bontó ok – (Jogi: a házasság érvénytelenítésére feljogosító, azt maga után vonó helyzet, körülmény).


Elégséges ok – (olyan tényező, amely önmagában képes előidézni egy helyzetet, állapotot, változást).


Elégtelen ok – (olyan tényező, amely önmagában nem képes előidézni egy helyzetet, állapotot, változást).


Ok és hatás – (egy cselekedet vagy változás, és annak eredménye).


Oka van rá – (jelentős vagy nyomós indíték készteti erre).


Okot ad rá – (cselekedeteivel, magatartásával idézi elő a kellemetlen vagy megtorló következményt).


Okát adja neki – (megmagyarázza, hogy egy tettet miért követett el, hogy az miért történt vagy következett be).


Okkal hiheti az ember – (elegendő alapja van rá, hogy elhiggye).


Példának okáért – (Régies: a.) példaként felhozva; b.) Elavult: hogy tanuljon belőle az ember).OK, ok, oké (határozószó)

Okay.jpg

Beleegyezést, egyetértést jelez; rendben van.

Induljunk? Oké!
A munkát átvettük, OK!


Eredet [oké < angol: okay, OK, O.K. (oké) < All Correct ([ejtsd: Oll Korrekt] „minden rendben”; humoros rövidítés, amiben sem A”, sem a „C” nincs rendben)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 147 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetésItt az Ön publikációjának a helye!

Ha szeretne PR cikket elhelyezni a szótár oldalán, akkor ezt jelezze a szerkesztőségünknek a wikiszotar (kukac) wikiszotar.hu címen.


Segítsünk a gyermekeinknek!

Segítsünk a gyermekeinknek!

Az utóbbi időben egyre inkább divattá vált az, hogy hibáztatjuk a tanárt. Aki aztán hibáztatja a szülőt. Vagy épp a gyereket. Esetleg a szülő hibáztatja a gyereket. Vagy a gyerek mindkettejüket…

Már követni is nehéz.

Persze, vannak ügyetlen és fásult pedagógusok. Vannak idegesítő szülők. Vannak gyengén haladó vagy „rossz” gyerekek.

De az semmiképpen sem a nyerő pozíció, ha egymásra mutogatunk és egymást hibáztatjuk.

Akkor ki a hibás? Kinek a felelőssége?

Nézzünk egy kicsit mindezek mögé.

Mit találhatunk a szülői oldalon?

Nincs elég pénz, sok a munka, sok a fizetnivaló, drága a lakás, hitelt kell fizetni, kevés az idő, kevés a gyerekkel/családdal tölthető minőségi idő, kevés a pihenés, sok a stressz stb.

Mit találunk tanári oldalon?

Gyatra fizetés, rossz tanterv, használhatatlan tankönyvek, hosszas adminisztrációk, pluszmunkák, kiégés stb.

Mit tapasztalunk a gyerek, diák oldalán?

A gyerek talán mindezek áldozata. Túlterhelt, sokszor nem tud tanulni (hatékony módszertan híján), nincs jól, sok esetben nem tudja a fentiek miatt megélni az önfeledt gyerekkorát.

Persze mindig lehet jobban csinálni – ez tény. A tanár lehet türelmesebb. A szülő lehet empatikusabb. A gyerek pedig lehet szorgalmasabb.

Valóban vannak olyan pedagógusok, akik szégyent hoznak a szakmájukra, és nem valók diákok közé.

Valóban vannak olyan szülők, akik nagyon messze állnak attól, hogy mintaanyának vagy mintaapának nevezzük őket.

És valóban vannak olyan gyerekek, akik nagyon rossz lelkiállapotban vannak, gonoszak más gyerekekkel, agresszívek vagy egyszerűen csak nagyon le vannak maradva.

De ezektől a – úgy gondoljuk – ritka esetektől eltekintve mindhárman valahol egy célért dolgoznak. Azért, hogy a gyermek boldoguljon a jövőben.

A tanár is ezt akarja, a szülők is ezt akarják, a gyermek meg pláne, hogy ezt akarja! Még akkor is, ha nem érzi át jelenleg ennek a súlyát.

Ha egy oldalon állunk, akkor miért harcolunk egymással?

Nem kívánunk mélyen belemenni a politika területére, de vessünk egy pillantást azért arra is, hogy maga az oktatási rendszer – sajnos – nem úgy van felépítve jelenleg Magyarországon, hogy az megkönnyítse a tanár, a szülő illetve a gyerek dolgát.

Tudjuk, hogy sok esetben a tanterv olyan követelményeket állít, amelyet sem a tanár, sem a diák nem képes teljesíteni. Ez azt okozza, hogy a tanár csak száguld az anyagban, a gyereknek nincs ideje lépést tartani, a szülő pedig próbál segíteni: felfogad egy magántanárt (ami nem kevés pénz tud lenni) vagy segít ő maga (a munkaideje vagy a pihenőidő rovására).

Tudjuk, hogy a pedagógus szakma túl sok kihívás elé helyezi azokat, akik ezt a pályát választják. Bár már ezerszer túlbeszélt téma, a tanári fizetések sajnos sok esetben nem vonzzák az amúgy tehetséges embereket, vagy épp váltásra kényszerítik azokat, akik már belevágtak, és egyébként szívvel-lélekkel csinálnák.

Tudjuk, hogy olyan rossz tankönyvekre kötelezik az iskolákat, amelyek nem használhatók. Sokszor a gyerek maga nem tud önállóan tanulni belőle.

Egy szó mint száz: ne egymást hibáztassuk!

Lássuk be, hogy egy olyan rendszerben vagyunk benne, amely nem segít minket. Nem tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, így – egyelőre – hozzuk ki belőle a legtöbbet: együtt, egymást segítve.

Szeretettel:
Alkalmazott Oktatástan
1/469-6517, 70/677-0585
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)