Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Naiv szó jelentése

naiv (melléknév)

1. Ártatlanul hiszékeny (személy), aki természete vagy tapasztalatlansága miatt mindent könnyen elhisz, és gyanútlanul nem gondol vagy néz utána; könnyen félrevezethető; gyermeteg.

Egy naiv embert könnyű határozott fellépéssel becsapni. A naiv lány azt hitte, hogy a fiatalember csak beszélgetni szeretne vele.


2. Ártatlanul hiszékeny személyre jellemző (gondolkodásmód, megnyilvánulás, tett), vele kapcsolatos, tőle származó (dolog).

Néhány ember naiv hite olykor bámulatba ejtő. A lány arcán megjelenő naiv mosoly elárulja gondolatvilágát.


3. Nehéz felfogású (személy), akit könnyen irányítanak mások, könnyen befolyásolható, nincs önálló véleménye; buta, ostoba.

Naiv ember az, akit hiába tanítasz, semmire sem tudja használni az adatait. A naiv gyerekkel lehet, hogy csak az a baj, hogy nem érti a szavakat.


4. Észszerűtlen (cselekedet, döntés), ami nélkülözi a hosszú távú előrelátást, a józan ítélőképességet, ezért általában végeredményként rosszabb helyzetet, nagyobb kárt, bajt okoz az elkövetőjének.

A veszekedés naiv dolog volt. – Ne hozz naiv döntést!


Eredet [naiv < francia: naïve, naïf (gyermeteg, természetes) < latin: nativus, natus (természetes, „született”) < nascor (születik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 133 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)