Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mindegy szó jelentése

mindegy (névmás, főnév)

1. Számára nem érdekes (a helyzet); olyan hozzáállás, hogy nem számít az adott helyzet vagy a jövő a személy szempontjából; nincs jelentősége annak, hogy így vagy úgy történik-e, illetve történt-e; egyre megy.

A hivatalnoknak mindegy, hogy ki fordul hozzá egy üggyel, mindenkivel foglalkoznia kell. A lánynak nem mindegy, hogy a barátja hűséges-e hozzá.


2. Akármelyik megfelelő (a felkínált lehetőségek közül) hozzáállást jelez egy választással kapcsolatban.

Színházba menjünk vagy moziba? Mindegy, ha jó a darab vagy a film. Add ide az egyik tollat, mindegy, hogy melyiket.


3. Ismeretlen maradt (az adat) hozzáállást jelez, mert a személy nem tudja, hogy kivel, mivel, hol vagy mikor történt; (töprengés, tűnődés hirtelen befejezésekor használjuk).

Nem tudom, ki keresett telefonon. Mindegy, úgyis felhív újra, ha fontos neki. Elfelejtettem, hogy miben állapodtunk meg. Na mindegy, úgyis szól majd.


4. Számára nem baj (a kialakult helyzet, állapot) hozzáállást jelez, mert bár eldöntött a helyzet, de ő mégsem törődik vele, mert vagy nem tud hatni az eredményre, vagy nem akar hatni rá.

Már elköltöttük az utolsó forintot; mindegy, már nem segíthetünk ezen. Már szakított veled a lány, most már mindegy, keress egy másik barátnőt.


5. Megegyező (az eredmény) a két összehasonlított dolog között; ugyanaz.

Egy műből idézni vagy az egészet utánozni, az egyáltalán nem mindegy. Krumpli vagy burgonya az mindegy.


Eredet [mindegy < mind + egy]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 59 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)