Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mensevik szó jelentése

mensevik (főnév)

Történelmi: Orosz szociáldemokrata személy, aki ellenezte Lenin nézeteit az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt 1903. évi kongresszusán, illetve attól kezdve, és később (1917–1921-ig) a szovjet kommunista rendszer ellen harcolt.

Az orosz polgárháború alatt a mensevikek a fehérek oldalára álltak. A mensevik soha nem lett kommunista, így a szovjet uralom kezdetén külföldre menekült.


Eredet [mensevik < orosz: mensevik (mensevik, mérsékelt irányzatú < kisebbségi) < mense (kisebb)]
Lásd még: bolsevikmensevik (melléknév)

1. Történelmi: Orosz kommunistaellenes (személy, közösség), aki szociáldemokrata nézeteket vall, és a Lenin által képviselt kommunista nézeteket és módszereket elveti.

A mensevik képviselő tiltakozik a kommunista erőszak ellen. A mensevik család elhagyja Oroszországot a vesztes polgárháború után.


2. Történelmi: Az orosz szociáldemokráciára jellemző (nézet, gondolkodásmód, magatartás), illetve ezzel a kommunistaellenes ideológiával kapcsolatos (szervezet, dolog).

A mensevik újság nyíltan bírálja az orosz kommunistákat. A mensevik nézetekkel nem egyeztethető össze a bolsevik ideológia.


Lezárva 7K: 2012. december 30., 13:16

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)