Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Éghajlat szó jelentése

(Mediterrán éghajlat szócikkből átirányítva)

éghajlat (főnév)

Fall3.jpg

Egy tájegység időjárásának általános jellege, amelynek része a hőmérséklet, a csapadék, az elpárolgás, a szél, a napsütés arra a helyre jellemző, viszonylag szabályos évi változása; klíma.

Az éghajlat szélsőségesebb lett az elmúlt húsz év alatt. A dél-európai éghajlatra az enyhe tél és forró nyár a jellemző. A hazánkra is jellemző éghajlat sajátsága a havas tél.


Eredet [éghajlat < ég (főnév) + hajlat]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Egyenlítői éghajlat – (Földrajz: fülledt, meleg, párás, egyenletes hőmérsékletű, magas csapadékmennyiségű időjárás).


Kontinentális éghajlat – (Földrajz: közepes és magasabban fekvő földrajzi szélességeken lévő, szárazföldek belső területein előforduló időjárás, amit a zord, hideg tél, meleg nyár, nagy napi és éves hőmérséklet-ingadozás, illetve kevés csapadék jellemez).


Óceáni éghajlat – (Földrajz: csapadékos tengerparti időjárás, amit a gyakori eső, állandó szél, enyhe tél, és enyhe nyár jellemez).


Mediterrán éghajlat – (Földrajz: száraz, meleg időjárási terület, amit a viszonylag meleg tél, és meleg, hosszú nyár jellemez, az eső legnagyobb mennyisége ősszel hullik).


Szavannai éghajlat – (Földrajz: két évszakos időjárás jellemzi: az egyik szélcsendesen csapadékos, a másik szeles, napos forró; a folyók vízjárása erősen ingadozó).


Tundra éghajlat – (Földrajz: a sarkkörhöz közeli területek általános időjárása, amit rövid, hűvös nyár, hosszú, hideg tél és kevés csapadék jellemez).


Lezárva 7K: 2010. augusztus 29., 13:28
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)