Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kirándulás szó jelentése

kirándulás (főnév)

Stick3.jpg

1. Természetjárás; pihentető, felüdülést, kikapcsolódást nyújtó hosszú séta, gyaloglás, utazás a szabadba, a természetbe vagy egy (közeli) helyre, helységbe.

A család hétvégente kirándulást tesz a közeli erdőbe. Az ünnepeket kihasználva többnapos kirándulásra megy a házaspár a Balatonhoz.


2. Rövidebb kitérés egy hosszabb, máshová vivő útvonalról, amelyre majd visszatérnek.

Az üzleti útba egy kis kirándulás is belekerül a külföldön élő rokonság felkeresésével. Mivel ezt a kirándulást nem a cég fizette, így szó nélkül hagyta mindenki.


3. Átvitt értelemben: Jelképes meglátogatás, felkeresés, amely egy képzeletbeli területet érint.

Az irodalomórán a tanár egy kirándulást tett egy olyan íróhoz, aki nincs benne a kötelező tananyagban. A bemutatott film egy kirándulás az őserdőben élő bennszülöttekhez.


4. Orvosi: Egy ízület kimozdulása; egy végtag elmozdulása, kificamodása a helyéből.

A boka és a térd kirándulását a futóknál fáslival előzik meg. A sportolás közbeni kar kirándulást az orvosnak kellett helyre tennie.


Eredet [kirándulás < kirándul + -ás (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 55 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)