Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Középpont szó jelentése

középpont (főnév)

1. Középső rész, amely terület határaitól megközelítően egyenlő távolságra levő belső pont, belső rész.

Az új áruház a város középpontjában van. A falu határában levő termőföldek középpontjában egy major áll.


2. Átvitt értelemben: Irányító rész; közösség, szervezet olyan része, szerve, amely köré a többi rész tömörül, amely a többiek tevékenységét felügyeli, azok irányát megszabja.

A színház középpontjában ül az igazgató, aki egymaga szabja meg a gazdálkodás és a művészeti munka irányát is. Az ország középpontjában fekszik a főváros, ahol a kormány működik.


3. Mértan: Belső pont, amely egy mértani idomhoz (görbéhez, síkidomhoz, testhez) tartozó olyan pont, amelytől a rajta keresztülmenő egyenesek idommal alkotott páros számú metszőpontjai egyenlő távolságra vannak.

A kör kerületének minden pontja egyenlő távolságban van a kör középpontjától. A téglalap középpontja az átlók metszéspontjában van.


Eredet [középpont < közép + pont]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 203 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)