Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Illúzió szó jelentése

(Illúziót táplál szócikkből átirányítva)

illúzió (főnév)

1. Érzékcsalódás; a valóságtól eltérő látszólagos érzékelés, amely enyhébb esetben pontatlan, súlyosabb esetben teljesen téves képet ad a személynek a környezetéről; a fizikai környezetről a tudatban létrejött téves kép.

A hétköznapi illúzióhoz tartozik, amikor a távolba futó sínpárt a távolban összeérőnek látunk, holott tudjuk, hogy végig párhuzamosan haladnak a sínek. A drogok hatására már súlyos illúziók törnek rá a személyre, amik nem létező torz alakokból, formákból, hangokból állhatnak.


2. Ábránd; vágyak, érzelmek éltette, irányította elképzelés.

A lottózó a meggazdagodás illúziója miatt veszi a szelvényeket. A szerelmeseket inkább az egymással kapcsolatos illúzióik vezérlik, mint a közös célok.


3. Látszat, amely valóságnak tűnik; bizonytalan érzés, benyomás.

Az emberek abban az illúzióban élnek, hogy nem ők a felelősek a saját sorsukért. Az igazgató abban az illúzióban vezeti a céget, hogy minden alkalmazotta tiszteli őt.


Eredet [illúzió < latin: illusio (képzelgés, érzékcsalódás) < illudo (játékot űz) < ludo (játszik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 42 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)