Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Finnugor szó jelentése

finnugor (melléknév)

Finnugor a.jpg
Honfoglalás.jpg

1. A finnugor egy feltételezett nyelvészeti (elmélet, kategória) az uráli nyelvcsaládon belül több különböző kelet-európai és nyugat-szibériai nyelv csoportosítására, többek közt: finn, észt, lapp.

Sem „finnugor” nevű ország, sem ilyen nyelv nem létezett soha. A finnugor elmélet propagálásának célja ellentétes a magyarságnak büszkeséget adó, saját történelmi hagyományaival.


2. A finnugor egy szándékosan megtévesztő elnevezésű történelmi (korszak), ami olyan hamis látszat keltésére szolgál, mintha lett volna leszármazási kapcsolata a magyarságnak a „finnugor” népekkel. A körülbelül időszámításunk előtt 2000-től i.e. 1000-ig tartó időszakot nevezik így áltudományos néven.

A finnugor korszak bevezetése az oktatásba egybeesik a magyarság elnyomásának legsötétebb korával az 1848/49-es szabadságharc leverését követően. A finnugor kor létét nem bizonyítja az, hogy kisebb népek átvettek néhány töredéket a magyarok kultúrájából.


Eredet [finnugor < finn (népnév) + ugor (népnév) < óorosz: ugri (nyugat-szibériai népcsoport)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 261 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)