Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fülke szó jelentése

fülke (főnév)

1. Kis helyiség, amely egy nagyobb helyiségből nyílik vagy abból van elkerítve, gyakran csak három oldalról zárt kis rész.

A szobából egy sötét kis fülke nyílt. A fülke öltözködésre szolgál. A fülkét nem használt tárgyak tárolására használják.


2. Tágasabb mélyedés, amit falba vájnak.

Egy szobor állt a terem egyik fülkéjében. A templom oldalában szentek sorakoztak egyforma fülkékben. Az üres fülkében volt egy pad is, ahová le lehetett ülni.


3. Elkülönített rész vonaton, hajón, repülőgépen.

A pilótafülkében csak két ülés volt. A vasúti kocsi kényelmes fülkéiben hat utasnak van hely. A kalauz kinyitotta a fülke ajtaját, és a jegyeket kérte.


4. Kisméretű építmény, amelyben szűkösen csak egy-két személy fér el.

A katolikus pap gyóntatófülkében hallgatja meg a hívek bűneit. Az őrt álló katonák egy fülkébe állhatnak, ha esik az eső. A ruhaboltban próbafülkék vannak a fal mellett.


5. Vakablak; ablakhoz hasonló formájúra alakított mélyedés vagy üreg a falban.

A fülkében van egy pad, amire rá lehet ülni. A terem oldalán néhány fülkében teljes páncélzat állt kiállítva.


Eredet [fülke < középmagyar: filyke (fülke < „kis fiók, fióka”) < fia + -ke (főnévképző)]
Az eredeti szó a szoba kis fiókáját jelentette, mintha annak fia volna. Lásd még: fiók


Lezárva 7K: 2011. szeptember 29., 10:04
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)