Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Eszmény szó jelentése

eszmény (főnév)

1. Ideál; elgondolt vagy létező mintakép, példakép, bizonyos tevékenység vezérlő célja, amelyet egy személy vagy csoport maga elé tűz, és amelynek elérésére törekszik.

Ma nem igazán lehet tudni, hogy a pártok miként törekszenek az általuk hirdetett eszmény megvalósítására, mert annyira áthatja tevékenységüket az éppen aktuális hatalmi harc. A honfoglaló magyarok eszménye a szabadság volt.


2. A tökéletesség megtestesítője; egy adott dolog elképzelt képe, amelyben annak célja maradéktalanul megvalósul.

A szabadság eszménye mindenkit magával ragad. Eszmények megfogalmazása nélkül nem tudjuk igazán, merrefelé kell haladnunk.


3. Művészet: Tökéletesnek tekintett forma, amely nem egy létező modell ábrázolása, hanem a művész szépségről alkotott ideális elképzelése.

A középkori nő eszménye sokkal vaskosabb volt, mint a mai sovány eszmény. A tárlaton érdekes volt megfigyelni azt, miként mutatnak egymás mellett a különböző festők eszményei.


Eredet [eszmény < újmagyar: eszmény (alapelv, elmélet) < ész (főnév) + -mény (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)