Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ismer szó jelentése

(Esmér szócikkből átirányítva)

ismer (ige)

Communicate0.jpg

1. Saját tapasztalatból tud; már (többször) látott egy személyt, tárgyat, dolgot; látta, olvasta, hallgatta, hallott róla, ezért tapasztalatból tudja, hogy kicsoda, micsoda vagy milyen.

A város új polgármesterét hallomásból ismerem. Már jól ismerem a főnökömet: már két éve dolgozunk együtt.


2. Jártas, tapasztalt egy téren, egy dologban; jól ért hozzá, szakértelme van a területen, az adott tárgyban.

A szomszédom jól ismeri a vízvezeték-szerelést. A jó szakember ismeri a szerszámait, és ismeri az ügyes használatuk módját.


3. Számol vele; elképzeléseinek, elgondolásainak kialakítása során, tetteinél figyelembe veszi a hatását.

A józan ember ismeri a helyzetét, a pénzügyi lehetőségeit. Amióta az új kolléga elvállalta az új munkakört, azóta ismeri az ezzel járó kötelezettségeket is.


4. Beazonosít; meghatározott jegyek, érzékelt megnyilvánulások alapján tudja, hogy ki vagy mi egy személy, dolog, akivel/amivel már korábban találkozott, vagy korábban tudást szerzett róla.

A nő azonnal az elveszett kutyája hangjára ismert, és örömmel fordult oda. A műértő a kedvenc mestere keze nyomára ismer ebben a név nélküli festményben.


Eredet [ismer < ómagyar: ismer < ősmagyar: ösmer, esmér (ismer) < eszmél (ésszel felfog) < dravida: sumar, smar (emlék, emlékezet)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 170 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)