Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Drog szó jelentése

drog (főnév)

Drog.jpg

1. Testre és tudatra ható szer; főleg az érzékszerveket és az öntudatot tompító készítmény, amely rövid kellemes érzést, majd tartós károsodásokat okoz.

A drogok (például ópium, kokain, hasis) terjesztése törvényellenes. A drogok fogyasztása ellen egyre többen lépnek fel. A drogok nem csak az egészséget gyengítik, hanem egyes szervek működését is károsítják: például májét, szívét, veséét.


2. Tudatmódosító gyógyszer; főleg altató vagy nyugtatószer.

A pszichiáter drogot írt fel a segítséget kérő nőnek. A drog hatása miatt a betegnek nehezen forgott a nyelve.


3. Gyógynövény hatóanyaga; növény egy része, amely az egészség javítására használható. Egyes növények hasznos anyaga, amellyel betegségek, tünetek kezelhetők, vagy akár mérgezést is okozhat.

A kamilla drogját szárítással tartósítják. A dió zöld héjából fertőzés elleni elleni drog készül. A babérfa levele a legtöbb drogot tartalmazó része.


4. Feldolgozott növény; növényi nyersanyagból kivonással, átalakítással előállított anyag, termék, például szárítmány, kátrány, gyanta, balzsam.

A rózsa szirmából kivont olaj is egy drog. Az orvosi szén hasmenés ellen használható drog.


5. Átvitt értelemben: Előtérbe helyezett dolog, ami mindennél fontosabb a személy számára, és pillanatnyilag a bajokat, kellemetlenségeket feledtető kellemes vagy zsibbasztó hatással van egy személyre.

A tánc lett a lány drogja. A nemiség egyre inkább droggá válik a pszichológusok téveszméinek hatására.


Eredet [drog < angol: drug (kábítószer < vegyszer) < francia: drogue (vegyszer) < holland: droge waere (száraz áru)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)