Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Drog szó jelentése

drog (főnév)

Drog.jpg

1. Testre és tudatra ható szer; főleg az érzékszerveket és az öntudatot tompító készítmény, amely rövid kellemes érzést, majd tartós károsodásokat okoz.

A drogok (például ópium, kokain, hasis) terjesztése törvényellenes. A drogok fogyasztása ellen egyre többen lépnek fel. A drogok nem csak az egészséget gyengítik, hanem egyes szervek működését is károsítják: például májét, szívét, veséét.


2. Gyógyszer; főleg altatószer vagy nyugtatószer. Egyes növények hasznos hatóanyaga, amellyel betegségek, tünetek kezelhetők.

A pszichiáter drogot írt fel a segítséget kérő nőnek. A drog hatása miatt a betegnek nehezen forgott a nyelve.


3. Átvitt értelemben: Előtérbe helyezett dolog, ami mindennél fontosabb a személy számára, és pillanatnyilag a bajokat, kellemetlenségeket feledtető kellemes vagy zsibbasztó hatással van egy személyre.

A tánc lett a lány drogja. A nemiség egyre inkább droggá válik a pszichológusok téveszméinek hatására.


Eredet [drog < angol: drug (kábítószer < vegyszer) < francia: drogue (vegyszer) < holland: droge waere (száraz áru)]


Lezárva 7K: 2015. szeptember 13., 16:47
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)