Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Dramatizálás szó jelentése

dramatizálás (főnév)

Dramatizál.jpg

1. Szleng: Fenyegetőnek beállítás; egy személy, esemény, jelenség, körülmény, dolog leírása hangsúlyosan rossz érzést okozóként, félelmet keltőként.

Az igazgató a vállalat helyzetének dramatizálására szánta az értekezlet nagy részét. A kormányfő az országgyűlésben az ország gazdasági helyzetének dramatizálásával alapozta meg az intézkedések bejelentését.


2. Lélektan: Erőszak utánzása; feldolgozatlan lelki gondot, szenvedést okozó régi esemény egyik szereplőjének (nem tudatos) utánzása a jelen helyzet kezelésére (általában a bántalmazó erőszakos cselekvésének megismétlésével).

A mérges apa nem tudott segíteni a gyereknek a tanulásban, ezért éktelen dramatizálásba kezdett és csak ordított rá. A veszekedő házaspár dramatizálása messzire elhallatszik, ahogy sokadszor vágják egymás fejéhez ugyanazokat a mondatokat. A dramatizálás során az asszony először veszekszik, aztán sírni kezd, ahogy az anyja szokott.


3. Lélektan: Régi helyzet előadása; egy múltbeli gondot, problémát jelentő helyzet újra lejátszása, megjelenítése.

A terápián a csoport tagjai különféle helyzetek dramatizálását végzik egy csoportvezető irányítása alatt. Amikor az egyik nőnek a férjével megtörtént veszekedése került dramatizálásra, akkor sírva is fakadt.


4. Irodalom: Párbeszédes színpadi művé átdolgozás, amikor egy író egy korábbi más műfajú irodalmi alkotást átalakít, vagy ilyen alkotás ötlete alapján alkot egy színpadi művet.

Az író maga végezte híres regénye dramatizálását színpadi művé. A drámaíró az ismert történelmi regény dramatizálását készíti el.


Eredet [dramatizálás < dramatizál + -ás (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)