Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Csillagászat szó jelentése

csillagászat (főnév)

Csillagászat.jpg

1. Természettudomány, amely a Földön kívül térrel, és a benne levő égitestekkel (csillagokkal, bolygókkal, holdakkal és más, kisebb égitestekkel) foglalkozik. Főleg a matematika és fizika segítségével megfigyeli és kutatja az égbolton lejátszódó mozgásokat, jelenségeket és égitesteket.

A csillagászat és az űrkutatás kölcsönösen támogatja egymást. A csillagászat régi tudomány, amely az égitestek megfigyelésén alapul.


2. Oktatás: Tantárgy, amely az égitestekkel foglalkozó természettudományt tanítja az egyetemeken, főiskolákon.

A fizikus hallgatók is tanulnak csillagászatot az egyetemen. Egy repülőgép-pilótának is kell tanulnia csillagászatot, mert a helymeghatározás alapjait az tárgyalja.


3. Oktatás: Előadás vagy más oktatási foglalkozás, amelyen az égitestekkel foglalkozó természettudományt tanítják az egyetemeken, főiskolákon.

A csillagászatot az egyik híres csillagász tartja, aki több népszerű ismeretterjesztő könyvet is írt a témában. Csillagászat kétszer van egy héten az évfolyamon.


4. Oktatás: Szakkönyv vagy egyetemi, főiskolai jegyzet, tankönyv, amely az égitestekkel foglalkozó természettudományt tárgyalja.

A professzor egy új csillagászatot írt. A könyvesboltban az érdeklődő fiatalember belenéz a legújabb csillagászatba.


Eredet [csillagászat < csillagász + -at (főnévképző)]csillagászat (melléknév)

A Földön kívüli térrel és égitestekkel foglalkozó tudományt oktató (személy, tantárgy); ezt a tudományt tárgyaló (könyv, kiadvány); ezzel a tudománnyal kapcsolatos (dolog).

A csillagászat előadáson a Napról tartott előadást a professzor. A hallgatónak jeles lett a csillagászat vizsgája.


Lezárva 7K: 2014. június 4., 16:09
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)