Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Csihol szó jelentése

csihol (ige)

Csihol.jpg

1. Tüzet szít. Tűzgyújtó íjjal pálcát forgatva tüzet gyújt. A tűzgyújtáshoz használt íjra puha, vékony szíjat feszítettek. A gyújtópálca hegyes végét száraz fadarabra nyomták, legömbölyített másik végét felülről kagylóhéjjal vagy homorú kővel lenyomva. A szíjat a pálca köré tekerték, majd az íjat ide-oda tolva gyorsan forgatták a pálcát. A száraz fához nyomódó pálca a súrlódástól felmelegszik, csikorogni kezd, majd füstöl és meggyújtható vele némi száraz avar, moha.

A magyar harcos csak egy kést és szíjat hordott magával, mégis bárhol tüzet csiholt. Egy ügyes gyerek egy-két perc alatt tüzet csihol, ha kitanulta a módját.


2. Átvitt értelemben: Szikrát pattint. Acélt és kovát egymáshoz üt vagy ütöget, hogy szikrát pattantson taplóra vagy más gyúlékony anyagra, mert tüzet akar gyújtani.

A pásztor az esti főzéshez tüzet csiholt a nádkunyhó előtt. Az öregember nem szerette a gyufát, ő inkább tüzet csiholt, amikor begyújtott a kályhába.


Eredet [csihol < csih (hangutánzó) + -ol (igeképző)]
Megjegyzés: Az elnevezés a felhevült, forgó pálca csikorgó hangjára utal. Később, átvitt értelemben lett a kovakővel végzett tűzgyújtás neve. Lásd: tapló


Lezárva 7K: 2011. május 30., 10:33

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)