Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Aktuális szó jelentése

aktuális (melléknév)

Modern.jpg

1. A jelen időhöz kapcsolódó (személy, tárgy, esemény, jelenség, dolog); ami éppen most van, vagy éppen most van szó róla, éppen most jelenlévő, meglevő vagy kezelendő.

Az árcédulán mindig az aktuális ár olvasható. Az aktuális helyzetet kell figyelembe venni, amikor kezelünk egy aktuális problémát. A barátom bemutatja aktuális barátnőjét. Az autóverseny-sorozaton az aktuális győztes az összesített eredményben is az élre tört.


2. Azonnali beavatkozást igénylő (helyzet, probléma, jelenség, körülmény, tényező), amely veszélyessége miatt sürgős figyelmet, kezelést igényel; sürgető.

Az aktuális probléma megoldására kell összepontosítani minden erőfeszítést. Az aktuális tényezők kezelésével a helyzet gyorsan tisztázható.


3. Egy időszakhoz kötődő (személy, tárgy, esemény, jelenség, dolog); egy feltétel bekövetkezésekor a megjelölt pillanathoz kapcsolódó.

A téli aktuális hőmérséklet általában mínusz öt fok szokott lenni. A teherautókon van egy adatrögzítő eszköz, aminek segítségével korábbi időpontokban is ellenőrizhető a jármű aktuális sebessége. A barátom tavaly az aktuális barátnőjével jött el, akit azóta már felváltott egy másik lánnyal.


4. Most érvényes (kötelezettség, helyzet, dolog), amelynek most van itt az ideje, további halasztása már nem célszerű.

Az aktuális törlesztőrészletet a bank automatikusan levonja a számláról. Az unokák aktuális látogatása jól esik a nagyszülőknek, mert már rég voltak náluk.


Eredet [aktuális< latin: actualis (tevékeny) < actus (tett, cselekedet) < ago (mozog)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)