Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Akkreditál szó jelentése

(Accreditál szócikkből átirányítva)

akkreditál (ige)

1. Felhatalmaz egy megbízólevéllel egy nagykövetet, hogy képviselje őt egy idegen állam kormányzatánál.

A szomszédos állam egy új nagykövetet akkreditál az országban. A külügyminiszter akkreditálja a külföldre utazó diplomatát a kormány nevében.


2. Megbízólevelet elfogad egy nagykövettől; a fogadó állam kormánya hitelesnek ismer el egy megbízólevelet, és elfogadja az azt bemutató nagykövetet.

Az új magyar nagykövetet az angol kormány akkreditálta. A külügyminiszternél járt az a diplomata, akit ma akkreditáltak.


3. Régies, pénzügy: Hitelt nyújt egy értékhatárig; hitele lesz bizonyos összeg erejéig.

A bank egy emelt összeget akkreditál a megbízható ügyfelének. Az építési kölcsön összegét a pénzintézet akkreditálja.


4. Régies, pénzügy: Hitellevéllel meghatalmaz egy személyt pénz átvételére.

Az örökösök ügyvédjüket akkreditálták a hagyaték átvételére. A megbízó egy ügynököt akkreditál, hogy távollétében felvegye a pénzt.


Eredet [akkreditál < francia: accréditer (hitelesen igazol) < á- (hozzá) + crédit (hitel, bizalom) < latin: creditum (hitel) < credo (bízik, hisz) < szanszkrit: crad-dadhámi (hiszek) < crad (hit, bizalom) + dhá (feltételez < odaállít)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)