Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Akklimatizál szó jelentése

(Acclimatisál szócikkből átirányítva)

akklimatizál (ige)

1. Egy helyen meghonosít egy más éghajlatú helyről származó élőlényt; hozzászoktat az új környezet életfeltételeihez, időjárási viszonyaihoz.

A kávét Afrikából Dél-Amerikába akklimatizálták a spanyol hódítók. A dohányt Amerikából Európán belül először Franciaországba akklimatizálta egy növényekkel foglalkozó tudós.


2. Átvitt értelemben: Alkalmazkodásra késztet egy (számára új) környezethez, közösséghez; úgy hat rá, hogy egy idő után már természetesnek érezze; hozzászoktat.

A kisfiút az édesanyja és a gondozónők a többi gyerekhez akklimatizálják a bölcsődében. Az új munkatárs gyorsan akklimatizálja magát a régi alkalmazottakhoz.


Eredet [akklimatizál < angol: acclimatize (akklimatizál < megszokik) < francia: acclimater (meghonosodik) < ad- (hozzá) + climat (éghajlat, klíma) + -er (-ál; igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)