Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Monarchia szó jelentése

(Abszolút monarchia szócikkből átirányítva)

monarchia (főnév)

Egyeduralom.jpg

1. Kormányzati rendszer, egyeduralmon alapuló államforma, amelyben az állam élén egyetlen megkoronázott személy, az uralkodó (legtöbbször király vagy császár) áll, akinek hatalma élethossziglan szól, amely rendszerint a családon belül az elsőszülötti ranggal öröklődik.

Néhány országban még fennmaradt a monarchia. Az angolok ragaszkodnak a monarchiához. Egy monarchia feje lehet egy herceg, fejedelem, király vagy császár, attól függően, hogy mekkora a hatalma, milyen nagy terület felett uralkodik.


2. Egy állam, amelyben a kormányzás egyeduralmon alapszik.

A svéd monarchia élén egy francia származású uralkodóház áll. A magyar monarchiának jogilag a II. világháború után, 1946-ban lett vége.


Eredet [monarchia < latin: monarchia (egyeduralkodás) < görög: monarkhia (egyeduralkodás) < monosz (egyedül) + arkho (ural)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 126 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)