Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Paragrafus szó jelentése

(§ szócikkből átirányítva)

paragrafus § (írásjel)

Judge.jpg

Önálló bekezdést, gondolati egységet jelöl.

A harmadik § írja le a csoportok működésének szabályait. A bekezdések elején látható a §.


Eredet [paragrafus < latin: paragraphus (paragrafus, bekezdés) < görög: paragrafosz (széljegyzet) < para (mellé) + grafo (ír)]
Megjegyzés: a jel a -P- betűből alakult ki.paragrafus (főnév)

1. Önálló bekezdés, szakasz törvényekben, szabályzatokban, tudományos vagy felsoroló művekben; egy kisebb, önálló rendelkezést, mondanivalót magában foglaló rész; szakasz, cikkely.

A törvény húsz paragrafusból áll. Az ügyvéd a negyedik paragrafusra hivatkozik a hivatalos iratban.


2. Átvitt értelemben, jogi: Általában a kötelező társadalmi szabályok összessége, amit állami kényszerrel érvényesítenek; jogszabály, törvény. (Többes számban használjuk.)

Az ügyvéd szakértelme azért kell, hogy kiismerje az ember magát a paragrafusokban. A paragrafusok nem ismerete nem mentesít a betartásuk alól.


3. Átvitt értelemben: A törvény betűje; a leírt pontos törvény, jogszabály.

A bíró ítélete mögött a paragrafus áll. A hivatalnok sokszor csak a paragrafust látja.


4. Átvitt értelemben: Lehetőséget biztosító szabály, szokás, amelynek alapján egy személy, csoport megtehet, eldönthet egy dolgot; jogcím.

A gazdag befektető arra utasítja az ügyvédjét, hogy találjon paragrafust az ügy lebonyolítására. A faluközösség paragrafusa alapján a gazda jogosan járt el a legénnyel szemben.


Lezárva 7K: 2013. november 14., 19:10

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)