Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mentálhigiéné szó jelentése

mentálhigiéné (főnév)

1. Pszichológiai és pszichiátriai ágazat, amely a lelki egészség elősegítését és megőrzését hirdeti, és széleskörűen terjeszti és népszerűsíti a személyiségzavarokra és elmebetegségekre használt gyógyszeres és más típusú kezeléseket.

A mentálhigiéné nevében már a bölcsődében megfigyelik a gyerekek viselkedését. Ha a mentálhigiéné valóban működne, akkor csökkenne a társadalomban a kábítószerek használata.


2. Az emberek kezelésének pszichológiai módszertana, amely az egyén alkalmazkodásának szükségességét hirdeti annak érdekében, hogy „sikeresen beilleszkedjen a közösségbe”. Ennek meghirdetett célja a lelki egészség megőrzése, valójában pszichológiai elveket és módszereket népszerűsít a társadalomban, illetve ilyen módszereket állít példaként az emberi kapcsolatok és problémák kezelésében.

A mentálhigiéné fontos tárgykör a tanárok, tanítók képzésében. A mentálhigiéné nevében pszichológiai tanácsadó cikkek jelennek meg az újságokban, magazinokban.


Eredet [mentálhigiéné < német: Mentalhygiene (mentálhigiéné) < mental (szellemi, mentális) + hygiene (higiénia)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)