Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adminisztratív szó jelentése

(Administrativ szócikkből átirányítva)

adminisztratív (melléknév)

1. Tudományos: Irodai ügyintézéssel, iratok kezelésével kapcsolatos (munka, állás, módszer), illetve ilyen eszközökkel kezelhető (feladat) – ellentétben a gyártással, termeléssel.

A titkárnő adminisztratív munkakört tölt be. A termelési ügyeket adminisztratív eszközökkel vizsgáljuk ki. A kormány adminisztratív eszközökkel irányítja az országot.


2. Tudományos: Vezetéssel kapcsolatos (jogkör, módszer, beosztás). Egy szervezet (vagy annak egy része) irányítási teendőivel, jogköreivel kapcsolatos, amelyek lehetővé teszik a vezető számára a szervező, irányító feladatának az elvégzését.

A főnök adminisztratív jogkörébe beletartozik az, hogy megválogassa, kivel akar dolgozni. A beosztottnak el kell fogadnia azt, hogy a főnöke adminisztratív joga elbírálni a szabadságolási kérelmét.


3. Tudományos: Az állam irányító feladatkörével kapcsolatos (állás, hivatal, módszer); az államszervezet különböző szintjeinek működésével kapcsolatos; az állam végrehajtó, szervező, irányító működésével kapcsolatos (hivatal, módszer, tevékenység), arra jellemző (dolog).

A törvények betartását adminisztratív úton ellenőrzik. A hivatalban adminisztratív munkakörökben végzik a munkájukat az emberek.


Eredet [adminisztratív < latin: administrare (szolgál, segít) < minister (szolga) < lásd: miniszter]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)