Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adminisztrál szó jelentése

adminisztrál (ige)

1. Tudományos: Feljegyzést készít egy adatról; leírja egy ügy, feladat végzésének állapotát; leírja egy üggyel, feladattal kapcsolatos adatokat.

A háziasszony adminisztrál, ha összeírja a vásárolandó áruk listáját. A titkárnő az ügyféltől beérkezett levelet adminisztrálja, amikor beírja, hogy mikor és kitől érkezett.


2. Tudományos: Hivatali ügyet intéz; hivatalban dolgozik, és a munkaköréhez tartozó szabályok, törvények betartásával iratot kezel, határozatot hoz.

Az adóhatóságnál a hivatalnok adminisztrálja a benyújtott adóbevallásokat. Az önkormányzatnál az ügyfél kérvényét adminisztrálja az előadó.


3. Tudományos: Vezetőként irányít egy szervezetet; egy intézmény, szervezet, közösség ügyeit felelősséggel intézi; igazgat.

Az igazgató a vállalatot adminisztrálja. A polgármester a várost adminisztrálja.


4. Tudományos: Átvitt értelemben: Feleslegesen bonyolít egy ügyet; értelmetlen és öncélú hivatali munkát végez.

A bonyolult törvények miatt egyre több hivatalnok adminisztrál a hatóságnál. A munka hatékonysága csökken azzal, amikor a dolgozó sokat adminisztrál.


Eredet [adminisztrál < latin: administrare (szolgálni, segíteni) < minister (szolga) < lásd: miniszter]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 37 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)