Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Adminisztrációs szó jelentése

adminisztrációs (melléknév)

Adminisztráció.jpg

1. Termék előállítását irányító, szervező és támogató, ami a termelést elősegíti és felügyeli. Nem közvetlenül az előállítandó terméket gyártó vagy szolgáltató.

Adminisztrációs munka például az irattározás, a naplózás vagy bármilyen nyilvántartás; a pénzzel kapcsolatos nyilvántartások vezetése, a számlák iktatása, szervezés. Az adminisztrációs feladatok szükségesek ahhoz, hogy jó minőségű és nagy mennyiségű gépkocsit tudjunk gyártani. Az adminisztrációs tennivalókat még egy magánvállalkozó sem nélkülözheti, ha jól meg akarja szervezni a munkáját.


2. Termelésirányítást végző (szervezet, részleg vagy csoport) egy szervezeten belül.

Az új dolgozó az adminisztrációs osztályra került. Az adminisztrációs részleg már megkapta a fizetésemelést.


3. Kormányzati szervezethez tartozó. Az államhatalom végrehajtó szervezetének egészével vagy egy részével kapcsolatos.

A kormány pénzügyi adminisztrációs bizottsága előkészítette az új adótörvényt. A város adminisztrációs tevékenységét a polgármester vezeti. Az adminisztrációs alkalmazottakat nem szokták leváltani, ha a választásokon másik párt győz.


4. Csoportok vezetésének tudományával kapcsolatos. Egy vállalat, vállalkozás vagy akár egy ország megszervezésének és irányításának a tudományához tartozó, amely lehetővé teszi a csoport céljainak elérését és hosszú távú virágzó fennmaradását.

A jó vezető megtanulta az adminisztrációs ismeretek mindennapi alkalmazását. Az adminisztrációs munkának is megvannak a maga törvényei.


Eredet [adminisztrációs < adminisztráció + -s (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)