Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszurd szó jelentése

(Absurdus szócikkből átirányítva)

abszurd (melléknév)

1. Szleng: Zavaróan értelmetlen (helyzet, körülmény), amely annyira ellenkezik az észszerűen elvárhatóval, hogy ez már nevetséges.

A nem várt vendég megjelenése néha abszurd állapotot teremt. A színpadon a néptáncosok között átvonuló szerelők teljesen abszurd helyzetet okoztak.


2. Szleng: Nevetségesen értelmetlen (közlés, megnyilatkozás), amely annyira ellenkezik az értelemmel és a józan ésszel, hogy ez könnyen belátható; képtelen.

Az óvodások teljesen abszurd mesét találtak ki a köhögő asztalfiókról. Az abszurd vicceket nem mindig találja humorosnak az ember.


3. Szleng: Fölöslegesen értelmetlen; a józan észnek ellentmondó; lehetetlen és esztelen (tett, viselkedés).

Nagyon abszurd ötlet volt a fiúktól, hogy felmásztak a lámpaoszlopra. Senkinek sem tetszett az abszurd megoldás, hogy a vécében tisztítsuk meg a halat.


4. Színházi: Értelmetlen párbeszédekből álló, hihetetlen helyzeteket bemutató (előadás, film, mű), amely az emberi gyöngeségeket, társadalmi ellentmondásokat eltúlozva teszi nevetségessé.

Az abszurd jelenetben minden szereplőnek volt valami hóbortja. Az abszurd filmben egy vérengző nyúltól féltek a lovagok.


Eredet [abszurd < francia: absurd (képtelen) < latin: absurdus (balga, hallatlan < megsüketült) < surdus (süket) < susurro (súg, susog < hangutánzó)]


Lezárva 7K: 2011. február 17., 18:37

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)