Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszurdum szó jelentése

abszurdum (főnév)

1. Szleng: Zavaróan értelmetlen helyzet, körülmény, amely annyira ellenkezik a észszerűen elvárhatóval, hogy ez már nevetséges.

A váratlan vendég megjelenése már tényleg abszurdum nagytakarítás közben. A színpadon a néptáncosok között átvonuló szerelők csapata teljes abszurdum előadás közben.


2. Szleng: Nevetségesen értelmetlen közlés, megnyilatkozás, amely annyira ellenkezik az értelemmel és a józan ésszel, hogy ez könnyen belátható; képtelenség.

Az óvodások egy abszurdumot találtak ki a köhögő asztalfiókról. Egy abszurdumot nem mindig talál humorosnak az ember.


3. Szleng: Fölöslegesen értelmetlen tett; a józan észnek ellentmondó, lehetetlen és esztelen viselkedés.

Tiszta abszurdum a fiúktól, hogy felmásztak a lámpaoszlopra. Senkinek sem tetszett ez az abszurdum, hogy a vécében tisztítsuk meg a halat.


Eredet [abszurdum < latin: absurdum (képtelenség) < absurdus (balga, hallatlan < megsüketült) < surdus (süket) < susurro (súg, susog < hangutánzó)]


Kifejezés

ad absurdum – (a legvégső határig).


Lezárva 7K: 2015. április 21., 14:13

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)