Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszurditás szó jelentése

abszurditás (főnév)

1. Szleng: Zavaróan értelmetlen sajátság, jellemző egy helyzetben, amely annyira ellenkezik a észszerűen elvárhatóval, hogy az már nevetséges.

Nagytakarítás közben a váratlan vendég megjelenése okozta az abszurditást. A színpadon a néptáncosok között átvonuló szerelők csapata volt az abszurditás.


2. Szleng: Nevetséges jelleg egy értelmetlen közlésben, megnyilatkozásban, amely annyira ellenkezik az értelemmel és a józan ésszel, hogy ez könnyen belátható; képtelenség.

Az óvodások meséjében abszurditás, hogy köhög az asztalfiók. Az abszurditás megértéséhez ismerni kell a valós, helyes körülményeket is.


Eredet [abszurdum < latin: absurdum (képtelenség) < absurdus (balga, hallatlan < megsüketült) < surdus (süket) < susurro (súg, susog < hangutánzó)]


Lezárva 7K: 2015. április 21., 14:13

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)