Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszorpció szó jelentése

(Absorptio szócikkből átirányítva)

abszorpció (főnév)

1. Fizika-kémia: Elnyelés folyamata, amikor egy anyag a fizikai-kémiai tulajdonságai miatt energiát, gázt, fényt vagy más elektromágneses hullámokat nyel el, szív magába.

Az abszorpció jelenségét a környezetvédelem a káros anyagok elnyelésére használja. A csillagászok is használják az abszorpciót a távoli égitestek összetételének azonosítására.


2. Biológia: Anyagok felszívódása; a külvilágból fogyasztott különböző gázok, folyadékok és szilárd anyagok bejutása a növényi és állati, emberi szervezetbe a gyökereken, a kültakarón, illetve a bőrön és a tápcsatornán át.

A növény levelein keresztül is végbemegy egy abszorpció. A belek abszorpciója függ azok épségétől.


3. Műszaki: Erő csillapítása; túl erős és ártalmas külső hatás csökkentése.

A vonat ütközője elég erős az egymásnak lökődő kocsik erejének abszorpciójához. Az autón a lökhárító feladata az ütközések hatásának abszorpciója, amivel védi a kocsit és az utasokat.


4. Gazdasági: Áru befogadása, amikor egy nagy piac termékeket vesz fel, fogyaszt folyamatosan.

Magyarországon jelentős az európai áruk abszorpciója. A keleti piac még az elavult termékek óriási mennyiségű abszorpciójára is képes.


Eredet [abszorpció < latin: absorptio (elnyelés) < ab- (el; határozói előtag I.) + sorbeo (elnyel) < görög: szorfeo (hörpint, szürcsöl < hangutánzó)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)