Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszorbeál szó jelentése

abszorbeál (ige)

Fizika, kémia: Magába nyel; egy anyag a fizikai-kémiai tulajdonságainál fogva energiát, fényt, gázt vagy más anyagot fogad be, szív magába.

Amikor egy anyag energiát abszorbeál, akkor megnő az energiája. Az aktív szén gázokat abszorbeál, ezért gázálarcokban használják.


Eredet [abszorbeál < abszorbe(ns) + -ál (igeképző)]


További részletezés

1. Biológia: Anyagot szív fel; a növényi, állati, emberi szervezetbe a külvilágból különböző gázok, folyadékok és szilárd anyagok kerülnek, jutnak be a gyökereken, a kültakarón, illetve a bőrön és a tápcsatornán át.

A virág a gyökerein keresztül abszorbeálja a talajban oldott tápanyagot. Az egészséges ember emésztése könnyen abszorbeál.


2. Műszaki: Erőt csillapít; túl erős és ártalmas külső hatást csökkent.

A vonat ütközője abszorbeálja az egymásnak lökődő kocsik erejét. Az autókon a lökhárító feladata az, hogy abszorbeálja az ütközések hatását, és ezzel védje a kocsit és az utasokat.


3. Gazdasági: Árut befogad; nagy piac termékeket vesz fel, fogyaszt folyamatosan.

Magyarország nagyon sok európai árut abszorbeál. A keleti piac még az elavult termékeket is óriási mennyiségben abszorbeálja.


4. Pénzügyi: Költséget fedez; túl nagy tartozást, kiadást pótol, átvállal.

A vállalat központja abszorbeálja a kisebb üzemek esetleges veszteségeit is. Általában nyereségesek vagyunk, amikor pedig nem, azt a tartalék abszorbeálja.


Lezárva 7K: 2012. április 28., 11:41
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)