Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszorbens szó jelentése

abszorbens (melléknév)

1. Fizika, kémia: Magába nyelő; a fizikai-kémiai tulajdonságainál fogva energiát, fényt, gázt vagy más anyagot befogadó, magába szívó (anyag).

Az abszorbens anyagnak a befogadott fénytől megnő a hőmérséklete. Az abszorbens aktív szenet gázálarcokban használják.


2. Műszaki: Folyadékot magába szívó (anyag), ami a szerkezeténél fogva felveszi a vele érintkezésbe kerülő folyadékot, párát vagy nedvességet.

A papír abszorbens anyag. Vannak olyan természetes szálú szövetek, amelyek abszorbens tulajdonságuk miatt nyáron is kellemes viseletek.


3. Műszaki: Erőt csillapító; túl erős és ártalmas külső hatást csökkentő.

A vonat ütközőjének abszorbens hatása csökkenti az egymásnak lökődő kocsik erejét. Az autókon a lökhárító abszorbens feladatot lát el, amikor csillapítja az ütközések hatását, és ezzel védi a kocsit és az utasokat.


Eredet [abszorbens < latin: absorbens (elnyelő, felszívó) < ab- (el; határozói előtag I.) + sorbeo (elnyel) < görög: szorfeo (hörpint, szürcsöl < hangutánzó)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)