Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Normál szó jelentése

normál (melléknév)

1. A szokásostól nem eltérő (jellemző, jelenség, érték).

A nyári normál hőmérséklet délben harminc fok körül van. A folyó normál vízállásánál magasabb vízállást már árvíznek nevezzük.


2. Szokásosan elfogadott (mérték, sajátság), amely a gyakorlatban hosszabb idő alatt kialakult; a megállapodások szerinti.

Egy normál munkanapon nem történik semmi különös. A vállalatnál kapott normál fizetésből bár szerényen, de meg lehet élni.


3. Műszaki, kereskedelem: Egységes méretű (tárgy, árucikk), amelynek méreteit egy hivatalos előírás (szabvány) írja elő.

A csapot normál méretben forgalmazza az üzlet. A lakásban csak normál szerelvényeket építenek be.


4. Műszaki, tudományos: Összehasonlítási alapul használt (sajátság, mérték), amely viszonyítási mértékként vagy szabványként szolgál.

A szerelő egy normál ellenálláshoz méri a többit. A hangszerhangoló a normál zenei hanghoz állítja be a hangszert.


5. Régies, elavult: Józan gondolkodású (személy), illetve a rá jellemző észszerű (viselkedés, tett); lásd még: normális.

A normál emberek között jó dolgokra lehet számítani. A normál cselekedet baj esetén az, hogy szólni kell és nem hallgatni.


Eredet [normál < normális]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 91 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)