Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Megértett szó jelentése

megértett (melléknév)

Realize.jpg

Elsajátított (ismeret, tudás), megismert adat vagy összefüggés; megszerzett (pontos elképzelés), amit utána helyesen képes alkalmazni az illető; ilyen jelenséggel, tudással kapcsolatban levő (személy).

A tanár megértett példája után a tanulók már könnyen megoldják a házi feladatot. A megértett magyarázat után a tanuló vezetőnek nem erőlködik a motor, amikor hosszabb ideig gázt ad. A megértett oktató türelmesen tanítja tovább az autóvezetést tanuló fiatalembert.


Eredet [megértett < meg- (igekötő) + ért (ige) + -ett (melléknévképző)]


További részletezés

1. Tisztán hallott (beszéd, kimondott szó), amelynek hangzását teljesen felfogják, érzékelik; ilyen tisztán halott beszéddel kapcsolatban levő (személy).

Az idős férfi által teljesen megértett beszéd elég hangos a számára. A megértett fiatalemberrel szívesen beszélget az idős ember.


2. Felfogott (jelentés), amely egy személy értelmében tudatosodott, amelyről tiszta fogalmat alkotott, és amely szerint képes cselekedni; ilyen magyarázattal, jelentéssel kapcsolatban levő (személy).

A tanuló által könnyen megértett magyarázat annak köszönhető, hogy jól megtanulta a múlt órán leadott anyagot. Az autóvezetés tanulása közben megértett magyarázatot a tanuló alkalmazni tudja. A megértett oktató türelmesen nézi, hogy vezet a tanulója.


3. Mással együtt érzett (helyzet, viselkedés), amikor egy ember egy másik személy érzelem- és gondolatvilágába képzelte magát úgy, hogy a másiknak az az érzése támad, hogy vele rokonszenvez; ilyen helyzettel kapcsolatban levő (személy).

Az ügyintéző kifejezi, hogy az ügyfél megértett helyzetével rokonszenvez, de a szabályt mégis be kell tartania. A megértett ügyfél jobban érzi magát, hogy elmondhatta a panaszát.


4. Tudomásul vett (helyzet, állapot), amikor egy személy megtudja a szóban forgó dolgot, és nem ellenkezik azzal kapcsolatban, hanem egyetértőleg helyben hagyja.

A megértett igazgatói döntés ellen nem emelnek kifogást. A megértett elutasítás miatt a férfi nem haragszik a nőre.megértett (ige)

Tudást szerezett; adatot vagy összefüggést megismert, pontos elképzelése lett, amit utána képes helyesen alkalmazni. Lásd még: megért.

A tanuló megértette a tanár példáját, így a házi feladatot már könnyen oldotta meg. A tanuló vezető megértette, miért kell sebességet váltani, így már nem erőlködik a motor, amikor hosszabb ideig gázt ad.


Eredet [megértett < meg- (igekötő) + ért (ige) + -ett (múlt idő jele)]


Lezárva 7K: 2013. február 19., 14:50
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)