Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kenaf szó jelentése

kenaf (főnév)

Kenaf.jpg

1. Növénytan: Mályvaféle trópusi rostnövény, amely főleg Dél-Ázsiában és Indiában honos. Erős, néha tövises, magas szárú, keskenyen szeldelt levelű; virága nagy, 8-15 centiméter átmérőjű bíborszínű, illetve fehér vagy sárga, ez utóbbi két esetben belülről bíborszínű (Hibiscus cannabinus).

A kenaf 3,5 méter magasra is megnő. A kenaf szára 1-2 centiméter átmérőjű, a levelei 10-15 centiméter hosszúak. A kenaf már az ókori Egyiptomban is termesztett növény volt 3000 évvel ezelőtt. A kenaf leveleit emberi táplálékként és állatok takarmányozására is használták.


2. Szövőipar: Erős rostok tömege, amit ennek (1) a növénynek a szárából nyernek, és a jutáéhoz hasonlóan a szövőiparban használnak fel.

A kenafot feldolgozáskor áztatják. A kenafból durvább szövetet szőnek, amit zsákok, szőnyegek, vitorlák készítésére használnak.


Eredet [kenaf < német: Kenaf (kenaf) < perzsa: kanab (kender)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)