Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ken szó jelentése

ken (ige)

Butter.jpg

Vékony rétegben felvisz egy felületre; egy lágy anyagot úgy hord fel kezével vagy egy alkalmas eszközzel, hogy az ott megtapadjon.

Az anya vajas kenyeret ken a gyerekeknek. A kozmetikus bőrápolót ken vendége arcára a kezelés végén. A kőműves habarcsot ken az egymásra rakott téglákra. A szerelő a súrlódó alkatrészeket gépzsírral keni, hogy könnyen forogjanak.


Eredet [ken < ómagyar: ken < ősmagyar: keni, keny (ken, sároz) < dravida: sáni (faltapasz < trágya)]


További részletezés

1. Kívülről vékonyan bevon egy tárgyat, testrészt, felületet egy lágy vagy folyékony anyaggal, és azt rajta eldörzsöli, hogy ezáltal táplálja, ápolja, vagy külső hatásokkal szemben ellenállóbbá tegye.

A kozmetikus krémet ken vendége arcára. A katona cipőkrémet ken a bakancsára, és kifényesíti azt.


2. Műszaki: Súrlódás ellen kenőanyaggal vékonyan bevon egy szerkezetet, gépet, illetve ennek mozgó alkatrészét. Zsíros vagy olajos anyaggal síkosabbá tesz, hogy simábban mozogjon, jobban, könnyebben működjön.

A csapágyakat a szerelő rendszeresen keni. A motorban levő olaj automatikusan keni a hengereket.


3. Népies: Töröl; egy sima felülethez dörzsöl egy tárgyat, testrészt, hogy róla szennyet, nedvességet eltávolítson.

A gyerek a koszos kezét a tiszta ruhához keni. A szakács a zsíros kezét a kötényébe keni. A hentes a maszatos kést egy törlőpapírba keni.


4. Átvitt értelemben: Ráfog, hibáztat; egy rossz cselekedetet maga helyett másra hárít, holott ő tette, ő (is) felelős érte.

Az ellenzék a kormányra keni a társadalmi problémákat. A verekedős gyerek az áldozatára keni, hogy ő kezdte a verekedést.


5. Régies: Magas tisztségbe iktat egy szertartás keretén belül úgy, hogy (szent) olajjal bizonyos testrészeit (általában kezeit, fejét) megérinti, vékonyan bevonja.

Az érsek királlyá keni a trónörököst. A bíboros püspökké keni a papot.


6. Népies, régies: Masszíroz; egy személyt vagy egy testrészt nyomogat, dögönyöz.

A masszőr vendége feszült izmait keni. Ügyes kezeivel, néhány jó fogással úgy keni, hogy hamar elmúljon a görcs a hátában.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

A falhoz/földhöz keni – (a falhoz/a földhöz vágja, verekedésben legyőzi).


Keni a kereket – (megvesztegetéssel segíti előbbre az ügyet).


Keni a kezét/markát/tenyerét – (sorozatosan megvesztegeti).


Keni magát – (rendszeresen, feltűnően festi az arcát).


Kenyérre lehetne kenni – (nagyon jószívű és engedékeny, szelíd).


Lezárva 7K: 2012. április 5., 13:01
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)