Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kellék szó jelentése

kellék (főnév)

1. Szükséges eszköz, tárgy, dolog, illetve feltétel, amely feltétlenül szükséges egy cél, eredmény létrejöttéhez, termék elkészítéséhez, terv végrehajtásához, eléréséhez.

A gépkocsit minden kellékével együtt eladta a korábbi tulajdonos. A szerelő magával hozta egy nagy táskában a kellékeit.


2. Szükséges felszerelés, amelynek megléte egy foglalkozás, hivatás folytatásához elengedhetetlen feltétel, kívánalom.

A fogorvos minden kellékkel együtt berendezte az új rendelőjét. A kozmetikus kellékei közül többet folyamatosan be kell szerezni, mert a kezelések során elfogynak.


3. Alkatrész, kiegészítő tárgy, amely egy termék előállításához, egy öltözet elkészítéséhez szükséges.

Az öv- vagy cipőcsat egy kellék. A kisüzem bőripari kellékeket készít.


4. Film, színház: Kisebb tárgy, amely nem része a színpadi díszletnek, bútorzatnak, de a színész játéka során használja.

A legyező egy kellék a színésznő kezében. A vacsorajelenet kellékei közé tartozik a terítékhez szükséges tányér, pohár és étkészlet.


Eredet [kellék < kell + -ék (főnévképző I.)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)