Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kellem szó jelentése

kellem (főnév)

1. Régies: Tetszést, vonzalmat ébresztő kedvesség egy lány, fiatal nő külső megjelenésében, megnyilatkozásában, mozgásában; báj.

A lány kelleme azonnal rabul ejti az őt néző fiatalembereket. A fiatal nő szókimondó véleményét olyan kellemmel adja elő, hogy nem sértődik meg senki.


2. Régies: Érzéki női testrész; lány, fiatal nő (látni engedett) szép, vonzó testrészei, különösen a keblei, combjai, mint az érzékiség forrásai.

A festő képein a kellem bemutatása megbotránkoztatja a prűd közönséget. A lány szégyenlősen elfedi kellemeit.


3. Régies: Csodálatot kiváltó tulajdonság; a természetben, egy szép tárgyban, műalkotásban, zenedarabban szépséggel, üdeséggel, szelídséggel párosult kedvesség, amely kisszerűségében is megragad.

A kirándulókat elvarázsolta a táj kelleme. A nőnek tetszik az ajándékba kapott kis szelence kelleme, ami az ötvöst dicséri.


4. Régies: Kellemes érzés, élmény; örömérzet, gyönyör.

Az izgalmas regény olvasása sok kellemet nyújt az olvasónak. A szeretett lány ölelésének kelleme rabul ejti a fiút.


Eredet [kellem < kell + -em (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)