Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Karizma szó jelentése

karizma (főnév I.)

1. Szleng: Személyes meggyőzőképesség; barátságos és nyugalmat sugárzó személy bizalomkeltő hatása.

Az orvos körül olyan karizma érezhető, hogy a betegei megnyugszanak és kevésbé aggódnak. Az igazgató nagy karizmával végzi a munkáját, ezért bíznak benne az alkalmazottai.


2. Vallási: Különleges képesség; isteni tehetség, egy személy sajátos erénye, adottsága, amelyet mások javára, a többiek életének jobbá tételére áldoz.

Mások megnyugtatásának képessége olyan karizma, amellyel a lelkész már gyerekkorában is kitűnt a többiek közül. A híres zenész csodagyerekként vált ismertté a karizma vezérelte játékával.


Eredet [karizma < német: Charisma (karizma) < görög: kariszma (tehetség) < karisz (kedvesség, báj) < karo (örvend)]karizom, karizma (főnév II.)

Muscle.jpg

A kézmozgatás szerve az emberi testben; karizom. Rostos állományú, idegrendszeri hatásra összehúzódni és elernyedni képes köteg a felső végtagon.

Az ember karizma nagy erőkifejtésre alkalmas szerv. A kezünk szárán a hús valójában karizom.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)