Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Középosztály szó jelentése

középosztály (főnév)

1. Vagyonos kispolgárság; személyi vagyon és jövedelem szempontjából tehetős társadalmi réteg, amely már képes saját jövedelméből megtakarításokat félretenni, és fejlődő gazdaság mellett kisebb vagyont felhalmozni.

A középosztályba általában a magasabb jövedelmű köztisztviselők, sikeres értelmiségiek, művészek, egyéni vállalkozók, kis- és középvállalkozók, önálló iparosok, kereskedők és a fegyveres erők hivatásos tisztjei tartoznak. Egy ország jólétének nagyságára jellemző a középosztály társadalmi mérete. Egy elmaradott gazdaságú országban alig van középosztály, illetve szinte lehetetlen felkapaszkodni a középosztályba. A középosztályba tartozás a biztos társadalmi egzisztenciát jelenti egy átlagos anyagi helyzetű állampolgár számára.


2. Történelmi: Szabad városi polgárság a feudalizmus idején; a nemesség és parasztság közötti vagyonosodó réteg.

A középosztály társadalmi szerepének növekedése meghozta a középkor végét. A nemesség végig lenézte a középosztályt, még akkor is, ha annak tagjai gazdagabbak lettek az elszegényedett részüknél.


Eredet [középosztály < közép + osztály]


Kifejezés

Úri középosztály – (Történelmi: nemesi-polgári középosztály Magyarországon a kiegyezés (1867) korától a II. világháború végéig. Jellemzője a hivatalnoki réteget és értelmiséget adó elszegényedő nemesség keveredése a vagyonosodó polgársággal. Ennek megfelelően az értékrendje is kettős: a hétköznapok polgári életvitele mellett jellemző rá a nemesi hagyományú, "úri" életszemlélet).


Lezárva 7K: 2012. augusztus 29., 18:32
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)